Winterslaap of beter worden? Zo haalt u alles uit wintergolf!

Geen auteur gevonden
13-12-2018

De winter, het off-season voor de meeste golfers. Veel golfers houden een winterslaap tot de vlaggen weer op zomergreens staan en de dun geraakte ballen niet meer zo’n pijn doen aan de handen. Begrijpelijk, maar de winter is juist de perfecte periode om veel aan uw spel te werken. Vaak gaat het verbeteren van de techniek samen met een periode waarin de scores wat tegenvallen. In de winter is de baan vaak niet qualifying en heeft een slechte score dus geen gevolgen voor uw handicap. Lees hieronder meer over wat u kunt doen om als een betere golfer het nieuwe seizoen te beginnen.

De kou is – tot op zekere hoogte – eigenlijk geen goede reden om niet naar de golfbaan te gaan. Er zijn veel verschillende golfmerken die warme kleding aanbieden waarin ook nog erg goed te bewegen is. Ook liggen er in de golfwinkel veel accessoires die ervoor zorgen dat u zich warm kunt houden. De belangrijkste plekken die u moet beschermen tegen de kou zijn de voeten, de handen en het hoofd. Warme schoenen (en eventueel een extra paar sokken!), wanten en een lekkere muts zijn nodig om de ronde lekker door te komen.

Naast het verbeteren van uw techniek is de winter een goede periode om meer tijd door te brengen in de sportschool. Hier is het belangrijk om niet alleen op kracht, maar ook op mobiliteit en explosiviteit te trainen. Als u niet weet hoe dit moet, dan kunnen sportinstructeurs die TPI* gecertificeerd zijn u helpen. Deze instructeurs kunnen u begeleiden tijdens het sporten of een trainingsschema voor u maken. Door gericht te sporten in de winter verkleint u uw fysieke mankementen en zult u als een betere speler aan de start van het komende seizoen verschijnen.

Voor de fanatiekelingen onder ons die ook in de winter graag de baan in gaan hebben we hier een aantal tips die het spelen in de kou plezieriger maken.

• Neem een (of misschien wel twee) club(s) meer, de bal vliegt in de winter minder ver door de kou.
• Als er toch zomergreens zijn, houd dan rekening met het feit dat ze minder snel zijn en de putts dus ook minder zullen ‘breaken’.
• Het is in de winter door de vaak natte ondergrond nóg belangrijker om de bal te raken voordat u de grond raakt. Het is daarom ook handig om de balpositie iets meer achterin de stand te leggen om vet geraakte ballen te voorkomen.
• Schaf de nodige eerder genoemde accessoires aan in de winkel. Het kost misschien wat om alles in één keer te kopen, maar dit zijn spullen die u – mits u ze goed onderhoudt – erg lang kunt gebruiken.
• Door de nattere ondergrond raken uw clubs nóg sneller vies dan in de zomer. Veel spelers onderschatten het effect van modder op het clubblad. Het is belangrijk om de clubs goed schoon te houden voor een constant resultaat.
• Als u motivatieproblemen heeft wat betreft golf in de winter, dan is het goed om regelmatig les te nemen. Dit zorgt ervoor dat u geen keuze heeft en wel moet gaan. Bovendien hebben de meeste professionals tegenwoordig een overdekte en soms zelfs verwarmde lesplek.
• Wees genereus naar uzelf en uw medespelers als u op wintergreens speelt. U speelt niet voor uw handicap en u gaat tenslotte de baan in om zoveel mogelijk plezier te hebben. Spreek bijvoorbeeld af dat een bal gegeven is als deze binnen een putterlengte ligt.

Wintergolf, elke golfer zal vinden dat het minder leuk is dan golfen in 20 graden met een strak blauwe lucht. Maar dat hoeft niet te betekenen dat golf helemaal out of the picture is. Sterker nog, door te investeren in uw golfspel in de winter kunt u ervoor zorgen dat de eerder genoemde dun geraakte ballen tot het verleden behoren!

*= Titleist Performance Institute

 

PS. Bent u ondanks al deze tips toch niet gemotiveerd om te golfen in de winter? Bekijk dan onze golfclinics in het buitenland! Zo wordt u toch beter, maar dan in het zonnetje.