Golfen in de Algarve

Adri Hendriks
Adri Hendriks
24-01-2023

Golfen in de Algarve begon ruim 50 jaar geleden populariteit te winnen. Acht jaar geleden was ik (Adri) aanwezig bij een galadiner bij Penina Hotel & Golf Resort ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van dit golfresort. Vijf jaar eerder, in 1966 opende de Penina Championship Course, ontworpen door Sir Henry Cotton. Het betekende het begin van golfen in de Algarve. Dit resort is nog altijd één van de toonaangevende resorts in de Algarve, vlakbij Alvor.

 

Penina Championship Course

Steeds meer golfbanen

In 1969 werd ook de tweede golfbaan in de Algarve geopend, Vale do Lobo Ocean Course. In hetzelfde jaar wordt ook de Old Course (nu onderdeel van Dom Pedro Golf) geopend. Deze beide golfbanen staan ook nog altijd in de top banen van de Algarve. In de jaren daarna wordt golf in de Algarve populairder en komen er steeds meer golfbanen. Vandaag de dag zijn er 36. Een mooi overzicht van de banen en waar ze liggen vind je hier.

 

Vale do Lobo Ocean course

Geliefd bij golfers van alle niveaus

Jaarlijks reizen velen toeristen af naar de Algarve om hier te golfen. Dit komt natuurlijk door de prachtige golfbanen, maar ook door het heerlijke klimaat. In het voor- en naseizoen zijn de temperaturen hier bij uitstek geschikt voor een rondje golf. Daarnaast wordt er in de Algarve sinds 2007 ieder jaar een toernooi gespeeld van de Europese Tour. In 2021 zal het toernooi (mits de maatregelen het toelaten) terugkeren op de Victoria golfbaan van Dom Pedro bij Vilamoura. Dit toernooi kende al vele bekende deelnemers, zoals Sir Nick Faldo, Seve Ballesteros, Colin Montgomorie (die het toernooi in 1989 ook wist te winnen) en Lee Westwood (winnaar in 2009). De beste Nederlander in dit toernooi is tot nu toe Joost Luiten met een gedeelde tweede plek in 2010.

De Algarve is na 55 jaar een gevestigde naam voor golftoeristen en nog altijd één van de populairste bestemmingen. In de maanden dat het in Nederland koud is, liggen de temperaturen in Portugal vaak rond de 20 – 24 graden. De periode van oktober tot en met mei leent zich bij uitstek voor golfers. Met drie uur vliegen is de bestemming ook goed bereikbaar.

Tips voordat je gaat golfen in de Algarve

Mede door de populariteit kunnen de starttijden op de golfbanen wel snel volgeboekt zijn. Daarnaast zijn de tarieven bij de golfbanen hoog, zeker in het hoogseizoen. Het is daarom aan te raden om via een touroperator vooraf starttijden te laten vastleggen. Vaak hebben die ook prijsafspraken of weten interessante baancombinaties voor te stellen wat een groot voordeel kan opleveren. Op Golftime hebben we een pagina met alle golfbanen in de Algarve, hier kan je terecht voor recensies van de verschillende golfbanen in de Algarve, gegeven door andere golfers. Ook erg handig als je wilt kijken welke banen te spelen zijn tijdens je vakantie in de Algarve.

Tip voor diegene die niet hun golfspullen uit Nederland willen meenemen. Op Faro Airport huur je eenvoudig een complete golfset van het nieuwste materiaal via Clubstohire. De golfset staat dan klaar op het vliegveld in de aankomsthal en kan hier ook weer worden ingeleverd. De huur van een golfset in de Algarve is zo’n € 80,- voor een week. De losse verhuur bij een golfbaan voor 1 golfronde van 18-holes is vaak zo’n €40,- / €50,-.

Boek jij jouw vakantie bij Golftime! Uw reisadviseur staat klaar via info@golftime.nl of via 0334627200.