Golf statistieken

Geen auteur gevonden
02-07-2020

Wanneer je golf kijkt op tv wordt je vaak overspoeld met statistieken. Maar wat zeggen deze statistieken precies? De statistieken geven een indruk van de sterke en zwakke punten van een speler, maar let op. Er gaat ook belangrijke informatie verloren in de statistieken. Staar je er dus niet blind op en gebruik onze tips hoe je de statistieken moet interpreteren. Wij vertellen in deze blog ook welke statistieken je zelf ook kunt verzamelen om je eigen golfspel naar een hoger niveau te tillen.

De bekendste statistieken zijn:

Driving distance

De driving distance is de gemiddelde afstand die een speler overbrugt vanaf de tee. Doordat er geen onderscheid wordt gemaakt tussen de gebruikte clubs, kan deze statistiek vertekenend zijn. Wanneer een speler bijvoorbeeld voornamelijk ijzers of fairway woods vanaf de tee slaat, zal de driving distance een verkeerd beeld geven. Als je dit bijhoudt, vermeld dan achter de afstand ook de gebruikte club.

Driving accuracy

De driving accuracy is het percentage van het gemiddelde aantal geraakte fairways. Deze statistiek laat echter niet zien hoe ruim een fairway wordt gemist. Een fairway die net wordt gemist is vaak nog geen ramp, maar als deze ruim wordt gemist, kan dit drastischere gevolgen hebben. Als je de fairway mist, vermeld dan op je scorekaart of je links of rechts mist. Zo zie je snel wat jouw mis is.

Greens in regulation

Greens in regulation zijn het gemiddelde aantal greens dat in regulation (twee slagen minder dan de par) wordt gehaald. Deze statistiek houdt geen rekening met hoever de bal op de green van de vlag af ligt. Dit kun je eenvoudig vermelden op je scorekaart door in een kolom een vinkje te plaatsen bij het raken van een green in regulation. Vermeld ernaast hoeveel meter je van de vlag ligt.

Scrambling

Scrambling is het percentage van gemaakte “up & downs”. Bij deze statistiek wordt er geen rekening gehouden met de ligging en afstand naar de vlag. Een hoger percentage betekent dus niet altijd dat er beter is ‘gescrambled’. Dit is lastiger te ondervangen, omdat het al snel een heel verslag wordt. Als je genoeg statistieken hebt verzameld, krijg je wel een idee van het niveau van je korte spel. De Golfacademie van de NGF heeft diverse testen voor je short game. Zo zie je direct welke slagen je moet verbeteren.

Putts per round 

Putts per round zijn het gemiddelde aantal putts per ronde. Net als bovenstaande statistieken kan deze vertekenend zijn. wanneer iemand bijvoorbeeld vaak net de green mist, heeft deze persoon hoogstwaarschijnlijk gemiddeld kortere putts over dan iemand die heel veel greens raakt. Minder putts betekent dus niet altijd dat er beter is geputt.

In bovenstaande statistieken is duidelijk een ‘rode draad’ te zien, namelijk het feit dat deze statistieken vertekenend kunnen zijn.

Strokes Gained

Om deze reden is er een nieuw statistiek systeem ontwikkeld: ‘Strokes Gained’. Dit systeem wordt alleen gebruikt op de PGA tour en de European Tour, omdat er voor dit systeem heel veel data benodigd is. De PGA Tour was al eerder begonnen met het kostbare proces van het verzamelen van data. In de periode van 2003 tot 2014 verzamelde een leger van driehonderd vrijwilligers op elk toernooi in meer dan 160.000 rondes twaalf miljoen slagen. Putt-locaties werden op een inch nauwkeurig genoteerd en swinglocaties op een voet nauwkeurig.

‘Strokes Gained’ werkt als volgt. Stel het gemiddelde aantal slagen op een hole is bijvoorbeeld 4,3 en jij hebt de hole in 4 slagen voltooid. Dat betekent dat je 0,3 slagen hebt gewonnen ten opzichte van het gemiddelde van het veld. Van elke hole worden deze ‘Strokes Gained’ bij elkaar opgeteld. Wanneer het totaal positief is kan worden gesteld dat je bovengemiddeld hebt gepresteerd. Deze ‘Strokes Gained’ data worden ook onderverdeeld in driving, approach, short game en putting, zodat je kan zien hoe er is gepresteerd op elk onderdeel van het spel.

Voor de ‘gewone’ golfer is er echter geen ‘Strokes Gained’ systeem. Wel kan je op verschillende websites en apps, zoals De Golfacademie, bijhouden hoeveel fairways en greens in regulation je raakt, het aantal putts over 18 holes en hoe vaak je chip-putt weet te maken. Dan krijg je in ieder geval een globaal beeld van je sterke en zwakke punten. Als je in iedere ronde om en nabij de veertig putts nodig hebt, dan is in ieder geval duidelijk dat op de greens heel veel winst te behalen valt.

Hopelijk hebben wij je hiermee kunnen helpen de statistieken beter te begrijpen en zelf te kunnen toepassen. Veel golfplezier gewenst!