‘’I hate to play a tournament in which I’m not contending, it’s just not any fun for me.’’
Deze maand gaat het over golflegende Phil Mickelson. ‘Phil the thrill’ staat bekend om zijn magistrale shortgame. Vanuit de meest onmogelijke liggingen rondom de greens weet hij wekelijks de bal vlakbij of in de hole te krijgen. Zijn fabuleuze shortgame heeft hem zeker tot één van de beste golfers aller tijden gemaakt. Hij heeft echter in zijn carrière een aantal dingen nog niet bereikt, waardoor hij door niemand gezien wordt als de beste aller tijden. Wat hij al wel en (nog) niet bereikt heeft, leest u verder in deze blog.
Philip Alfred Mickelson, zoals zijn volledige naam luidt, wordt op 16 juni 1970 geboren in San Diego, California. Hij groeit op in goede omstandigheden. Hij komt in aanraking met golf door zijn vader, Phil sr., die ook speelde. Ondanks dat hij stijf rechts was, golfde hij linkshandig. Hij leerde het spelletje door naar zijn vader te kijken en zijn swing in spiegelbeeld na te doen. Zijn vader was piloot en kon door zijn flexibele werktijden veel tijd met zijn zoon doorbrengen. Dit deden ze dan ook, ze speelden meerdere keren per week samen.
In 1992 wordt Phil op 21-jarige leeftijd professional. Op die leeftijd heeft hij als amateur al een toernooi op de PGA tour gewonnen. In zijn jaren als professional boekt hij veel overwinningen en ontwikkelt hij zich tot één van de beste van zijn generatie. In de Majors wilde het winnen echter nog niet lukken. Phil heeft 12 jaar en 8 top-3 noteringen moeten wachten op zijn eerste overwinning op één van de meest prestigieuze toernooien in de wereld. Zijn eerste overwinning in een Major kwam op de Masters in 2004.
Mickelson heeft jarenlang bij de top van de golfwereld gehoord. In totaal heeft hij 42 overwinningen op het allerhoogste niveau. Bij deze overwinningen zitten 5 Majors. 3 keer de Masters, 1 keer het PGA Championship en één keer werd hij ‘Champion Golfer Of The Year’ op het Brits Open. Een onwaarschijnlijk mooi Palmares, al is er nog wel één lege plek in de prijzenkast van Mickelson. De enige Major die hij nooit won is het US Open. Het is geen schande om deze prijs niet gewonnen te hebben, maar het verhaal achter de US Opens van Phil Mickelson is wel erg. Hij is namelijk 6 keer runner up geworden op dit toernooi.
Op Winged Foot leek het er in 2006 eindelijk van te komen voor Mickelson. Hij had een leiding van één slag op de tee van de laatste hole en hij had dus alleen een par nodig om het toernooi eindelijk te winnen. Hij sloeg echter een te wilde drive naar links. Mickelson zou niet ‘Phil the thrill’ genoemd worden als hij niet probeerde om vanuit een moeilijke positie naar de green zou gaan. Dit mislukte tot twee keer toe en hij maakte een double bogey om dus de playoff op 1 slag te missen. Pijnlijker dan dit kan je je een verlies amper voorstellen. Zeker als je bedenkt dat het de vierde keer was dat Mickelson het toernooi had kunnen winnen.
Nog een kleine smet op de carrière van Mickelson is het feit dat hij nooit nummer één van de wereld is geweest. Dit is volgens velen zeer onverdiend. Mickelson zijn pech is geweest dat hij op zijn best was toen één iemand anders dat ook was, ene Tiger Woods… Mickelson heeft meerdere kansen gehad om nummer één van de wereld te worden, maar het is hem nooit gelukt om die op het goede moment te pakken.
Phil heeft zelf ook een nieuw soort slag ontwikkeld, het backwards shot. Voor dit schot moet je hoog op het gras liggen in een steile heuvel of op de rand van een bunker. Dan heb je een wedge met zoveel mogelijk loft nodig (meestal 60 graden). Ga met de heuvel mee staan en maak een volle back swing. Probeer vlak voor impact het blad zoveel mogelijk te openen. Als je dit goed timet en hard genoeg slaat, zul je zien dat de bal in tegengestelde richting van waar je heen slaat vertrekt. De situatie zal bijna nooit voorkomen tijdens een wedstrijd, maar het is wel een leuk schot om te oefenen rondom de oefengreens. Als deze uitleg niet duidelijk is voor u, dan kunt u altijd hier klikken om te zien hoe de grote shortgame meester het zelf uitlegt.
Weet u nog? Vorig jaar speelden Phil Mickelson en Tiger Woods ‘The Match’ tegen elkaar. Mickelson is nooit vies geweest van een kleine weddenschap. Er zijn veel verhalen bekend over oefenrondes waarin hij up-and-downs van de meest onmogelijke liggingen maakten waarmee hij geld won van medespelers of mensen uit het publiek. Het gokken bleef voor Mickelson echter niet alleen op de golfbaan. Hij is ook geruime tijd gokverslaafd geweest en heeft miljoenen dollars uitgegeven in casino’s.
Hoe je het ook wendt of keert en of die ooit nog een US Open wint of niet, aan het einde van zijn carrière gaat Phil Mickelson de geschiedenisboeken in als één van de grootste die ooit gespeeld heeft. Hij zal in ieder geval herinnerd worden door zijn magistrale wedgeslagen. De slagen die hij door de jaren heen met zijn korte clubs heeft laten zien zijn bewonderingswaardig. Het is zeker de moeite waard om hier filmpjes van op YouTube te kijken. Als voorschot hebben we hier al een linkje achtergeplakt.