Studiereis Costa del Sol

Geen auteur gevonden
31-05-2016

Studiereis Costa del Sol 

 

Op vrijdagavond vertrok Boudewijn Damler vanaf Schiphol naar Malaga om te beginnen aan zijn studiereis door de Costa del Sol. De Costa del Sol wordt ook wel de Costa del Golf genoemd. Deze bijnaam heeft de regio te danken aan de enorme hoeveelheid van golfbanen die er te vinden zijn. In de Costa del Sol liggen meer dan 50 golfbanen. Een golfreis naar de Costa del Sol begint met een vlucht naar Malaga Airport. Vanaf de airport zijn de verschillende hotels en golfbanen bereikbaar, de rijafstand vanaf de airport is tussen de 20 minuten en 1,5 uur. De eerste accommodaties liggen rond Torremolinas en Fuengirola. Dit gedeelte is het dichtstbij de airport en ligt net boven Marbella. In en rond Marbella zijn heel veel hotels en golfbanen te vinden, hier is een goede mix tussen hotels aan de golfbaan, in het centrum van Marbella en aan het strand. Wanneer je nog iets zuidelijker rijdt kom je uit bij Estepona. Dit is een prachtig dorpje met tal van fantastische tapas restaurants. De meest zuidelijke bestemming in deze regio is Sotogrande. Sotogrande is een zeer welvarende regio in Spanje en ligt vlakbij Gibraltar. Vanuit sommige golfbanen en hotels heb je een prachtig uitzicht op de rots van Gibraltar. In Sotogrande is de welvarendheid ook terug te zien in het aanbod van golfbanen. Hier ligt ook Valderrama, de mooiste golfbaan van Spanje volgens Leadingcourses.nl.

 

La Cala Golfresort

Op vrijdagavond begon mijn studiereis bij La Cala Golfresort. Dit golfresort is al gelijk uniek in de Costa del Sol. Het hotel ligt in het midden van drie eigen golfbanen, La Cala America,  Asia en Europa. Het hotel is met 107 kamers niet enorm groot. Alle kamers hebben uitzicht op de golfbaan, en in het midden van het hotel ligt het algemene restaurant en zwembad. Het is hier heerlijk vertoeven na een rondje golf. Een leuke tip is om bij verblijf bij La Cala een avond te eten in het tapasrestaurant van het hotel. Om bij te komen van het golfen heeft La Cala tevens een hele grote spa. Vanuit het hotel loop je zo naar het naastgelegen clubhuis. De golfbanen spelen met een buggy is eigenlijk een must. De banen kenmerken zich door flinke hoogteverschillen. De oefenfaciliteiten zijn uitgebreid, maar liggen op enige afstand van het hotel, hiervoor is een shuttle te gebruiken vanaf het hotel. Kortom, La Cala Golfresort is het golfhotel in de Costa del Sol bij uitstek met drie eigen golfbanen.

 

Hotel Fuerte Marbella


Zaterdagochtend, na een heerlijk ontbijt bij La Cala Golfresort, vervolgde de reis naar het centrum van Marbella. Op loopafstand van het oude centrum en direct aan het strand ligt Hotel Fuerte Marbella. Rond Marbella ligt de hoogste concentratie aan golfbanen in de Costa del Sol, daarom is dit hotel een prima uitvalsbasis voor een golfreis. Naast een prachtig terras in de tuin van het hotel beschikt het ook over een restaurant op het strand. Daarnaast zijn er comfortabele ligbedden op het strand. In de tuin liggen twee zwembaden, waarvan er één kan worden afgesloten met een glazen kap en verwarmd is. Hierdoor kan er ook bij lagere temperaturen gezwommen worden.

 

Hotel Los Monteros Golf & Spa Resort


Een klein stukje terug, vanaf de airport gezien net voordat je het centrum van Marbella in rijdt, ligt Los Monteros Golf & Spa Resort. Los Monteros is een prachtig 5-sterrenhotel. Het hotel heeft mooie ruime kamers en een prachtige spa. De golfdesk in de lobby van het hotel verklapt hier gelijk dat er jaarlijks veel golfers verwelkomt worden. Achter de golfdesk zit Fernando, die hier al jaren werkt en zelf graag golft. Vanuit Hotel Los Monteros Golf & Spa Resort worden transfers verzorgd naar diverse golfbanen in de omgeving. Naast deze service voor de golfers heeft Los Monteros een eigen beachclub “La Cabane”.

 

Rio Real Golf & Hotel


Net buiten Marbella, iets landinwaarts, ligt Rio Real Golf & Hotel. Het resort ligt in een welvarende buurt net buiten Marbella. Rio Real Golf is een van de oudste golfbanen van deze regio. De baan voor ieder niveau goed te spelen en komt als een van de weinige banen in deze regio ook aan het strand. Het onderhoud van de baan is zeer goed. Deze baan is een aanrader om te spelen wanneer je in de omgeving van Marbella verblijft. Het hotel ligt direct naast het clubhuis. Het hotel is met 30 kamers klein, maar uiterst smaakvol ingericht. Alle kamers hebben een ruim balkon met uitzicht over de golfbaan. Op het dak is er een zwembad en kleine spa. Heerlijk vertoeven hier aan het zwembad, met het gevoel alsof je op een dakterras zit.

 

Hotel Melia Marbella Banus


Hotel Melia Marbella Banus ligt net ten zuiden van Marbella, het hotel is onderdeel van de bekende spaanse hotelketen Melia. Het hotel is modern ingericht en heeft zeer ruime kamers. Daarnaast heeft het hotel een riante spa. Vanuit het hotel ben je zo op verschillende golfbanen in de omgeving van het hotel.

 

Hotel Guadalmina


Hotel Guadalmina is een van de toppers van Golftime. Een fantastisch golfproduct. Het hotel ligt direct aan de golfbaan, al ligt het niet op loopafstand van het clubhuis. Wel is het mogelijk om vanuit het hotel een buggy te huren en daarmee naar het clubhuis te rijden. De Guadalmina golf club bestaat uit twee 18-holes golfbanen; Guadalmina North en Guadalmina South. Waarbij de South course de meest populaire baan is. Dit komt mede omdat deze lus een paar holes heeft die direct langs het strand lopen. Vanuit het hotel heb je ook een prachtig uitzicht op deze holes. Daarnaast herinner ik mij het goede ontbijt bij Hotel Guadalmina. Bij het ontbijt is een ruime keuze en koffie van Nespresso. Daarnaast is Hotel Guadalmina ook een prima uitvalsbasis voor de verschillende golfbanen in de omgeving. Veel van onze gasten spelen vanuit Guadalmina ook op de populaire golfbaan Alcaidesa Links, wat op ongeveer 40 minuten rijden ligt.

 

Villa Padierna Palace Hotel


Villa Padierna Palace Hotel is een 5-sterrenhotel met drie 18-holes golfbanen direct aan het hotel. Het hotel ligt tussen Marbella en Estepona in. Het hotel bestaat uit drie gebouwen, waar verschillende kamertypes in verdeeld zijn. Het hotel is gebouwd in een Toscaanse stijl en straalt veel luxe uit. De golfbanen die direct aan dit hotel liggen zijn Alferini Golf, Tramores Golf en de bekende Flamingos Golf. Ook heeft de voormalig toerspeler Michael Campbell hier zijn golfacademy waar je ruime faciliteiten vindt om te trainen. Het hotel beschikt ook nog over een spa van 2000m2. Wanneer je verblijft bij Villa Padierna, hoef je eigenlijk niet van het terrein af.

 

Elba Estepona Gran Hotel & Thalasso Spa


Elba Estepona is al jarenlang een van de favoriete hotels van de gasten van Golftime. En wij snappen wel waarom. Dit is een heerlijk hotel, waarbij (bijna) alle kamers een prachtig uitzicht hebben op zee. Het ligt in Estepona, wat een heel leuk dorpje is aan de Costa del Sol. De kamers bij Elba Estepona zijn zeer ruim en hebben hele grote en comfortabele bedden. Daarnaast is de Thalasso spa van het Elba hotel natuurlijk voor velen een reden om naar dit hotel te gaan. Een prachtige spa met alle faciliteiten. Elba ligt direct aan het strand, en op korte rijafstand liggen velen golfbanen waaronder de banen San Roque Old Course, San Roque New Course, Valle Romana, Finca Cortesin. Daarnaast rijden veel mensen vanaf Elba Estepona vanuit hier naar de populaire banen Alcaidesa Links en Alcaidesa Heathland.

 

Finca Cortesin


Finca Cortesin is zowel qua golfbaan als hotel zeer indrukwekkend. De golfbaan vergelijk ik een beetje met Monte Rei in Portugal. De holes liggen weliswaar iets dichter bij elkaar, maar qua service level is staat het op gelijke hoogte. Het onderhoud en de lay-out van de baan is spectaculair. Het naastgelegen hotel is minstens zo spectaculair. Het hotel heeft niet veel kamers, maar alle faciliteiten zijn zeer ruim opgezet. De kamers zijn enorm ruim en zijn allemaal net verschillend van elkaar. Mooi detail zijn de kamerdeuren in een deel van het hotel, dit zijn oude Portugese deuren. De ontwerper heeft deze deuren gebruikt, en aangezien ze allemaal van verschillend formaat zijn hebben ze de kozijnen hiervoor per kamer speciaal op maat moeten maken. De golfbaan Finca Cortesin is perfect als hoogtepunt om een fantastische golfreis in de Costa del Sol speciaal af te sluiten.

 

San Roque Suites


Bij San Roque een aparte beschrijving van de suites en de golfbanen. Dit komt omdat beide van verschillende eigenaren zijn en er (helaas) op dit moment een te groot verschil zit in de kwaliteit. De Suites van San Roque zijn toe aan onderhoud, en gelukkig is hiermee reeds gestart. De algemene ruimte rond het zwembad is reeds opgeknapt en ziet er weer goed uit. We hopen dat de voorgestelde renovaties snel zijn uitgevoerd zodat we dit mooie product weer aan een ieder kunnen aanraden in combinatie met de topbanen van San Roque.

 

San Roque


De golfbanen van San Roque zijn u wellicht wel bekend. Voornamelijk de Old Course is bekend. Dit is een leden baan, waarvan de meeste leden woonachtig zijn aan de golfbaan. Een van de huizen die je hier naast de golfbaan kan zien is die van Severanio Ballesteros. Tegenwoordig is zijn zoon hier vaak te vinden. Direct hiernaast ligt de San Roque new course, die inmiddels ook al meer dan 10 jaar oud is. Dit is een prachtige golfbaan naar ontwerp van Perry Dye. De baan zou ik het best kunnen omschrijven als een inland links course, toch niet een design type dat je veel tegenkomt in deze regio. Daarnaast geniet je op veel holes van uitzicht op zee.

 

Almenara Golfhotel & Spa


Almenara Golfhotel & Spa ligt in Sotogrande. Het meest zuidelijke stuk van de Costa del Sol. Sotogrande is een zeer welvarende buurt aan deze Costa. Hier vind je dan ook een verzameling van de beste golfbanen zoals Valderrama, Real Club de Sotogrande, La Reserva en San Roque Old Course. Het hotel is zeer ruim opgezet. In het midden van alle gebouwen met hotelkamers is het gebouw met de receptie en restaurant. Daarnaast ligt de spa, met zwembad en gym. In weer een naastgelegen gebouw vind je het ontbijtrestaurant en de pro-shop. Almenara heeft direct aan het hotel de gelijknamige golfbaan liggen. Een aanrader bij verblijf in Almenara is om een avondje naar de haven van Sotogrande te rijden. Hier kun je heerlijk tapas eten, bezoek dan zeker restaurant KE.

 

Valderrama


Wat kun je vertellen over Valderrama? De baan is zeer bijzonder, en ademt een prachtig mooie golfgeschiedenis. Het onderhoud is ongekend. De greens zijn biljartlakens. De baan is niet heel erg lang, zeker vanaf de standaard tees heb je niet heel veel lengte nodig, maar toch moet je over elke slag nadenken. Wel een leuk detail is dat Valderrama ooit is aangelegd als Los Aves. Deze baan werd aangelegd omdat de leden van Real Club de Sotogrande vonden dat het wel erg druk werd op hun baan. Later is de baan omgedoopt tot Valderrrama en is er de mooiste baan van continentaal Europa van gemaakt. Hoogtepunt is nog altijd de Ryder Cup die hier in 1997 werd gespeeld.

Aldiana Alcaidesa


Aldiana Alcaidesa is het hotel en de appartmenten die direct aan de Alcaidesa golfbanen liggen. Aldiana is een Duitse hotelketen, en je komt hier dan ook met name Duitse toeristen tegen. Het hotel is opgebouwd als een dorpje, met hotelkamers verspreid rondom de faciliteiten. Het hotel heeft onder andere een all inclusive formule. De golfbanen van Alcaidesa zijn zeer populair onder de gasten van Golftime, en ik snap wel waarom. De linkscourse is uniek omdat een groot aantal holes direct langs de zee lopen. Vanaf verschillende holes heb je daarnaast een prachtig uitzicht op de rots van Gibraltar. De Heathland course ligt meer landinwaarts. Voor beide banen geldt overigens dat een buggy aan te raden valt.

 

Iberostar Costa del Sol


Dit jaar geopend en nieuw in de Costa del Sol is het Iberostar Costa del Sol. De Iberostar hotels staan bekend om de all-inclusive formule. Dit hotel is een aanrader wanneer je zoekt naar een all-inclusive golfreis. Het hotel ligt direct aan het strand, mooi hierbij is dat het strand hier vrij breed is. Op veel plekken is het strand maar heel smal. Het hotel is nieuw, maar wel gehuisvest in een pand waar eerder een hotel zat. Destijds was het een 5-sterrenhotel. Hetgeen je hier nog van terugziet is dat de kamers enorm ruim zijn, en allemaal over een zeer uitgebreide badkamer beschikken met los een bad en een douche.