US Open 2019

Geen auteur gevonden
02-07-2020

Het US Open begint vandaag! Voor veel Amerikaanse golfers is dit het belangrijkste toernooi van het jaar. Dit jaar is het nóg iets belangrijker, omdat het op Pebble Beach Golf Links in California gespeeld wordt. Deze baan aan de westkust van de Verenigde Staten is volgens veel golfers de beste baan van Amerika. Op recensies op internet kom je zelfs veel mensen tegen die het de beste baan van de wereld noemen. Met een course rating van 75.5 van de US Open tees is het ook een bijzonder lastige golfbaan. Pebble Beach is tevens een baan met veel historie, in zowel het US Open als in het US Amateur. Zoals u van ons gewend bent zullen Boudewijn, Beau en ondergetekende ook weer onze favoriet en dark horse aangeven.

Geschiedenis

Pebble Beach Golf Links is begonnen als een golfbaan die bij een hotel gebouwd werd. Het ontwerp van Jack Neville en Douglas Grant werd meteen gezien als een super goede golfbaan, toen echter nog wel in de vorm van een ruwe diamant. Door de jaren heen zijn er veel bekende golfbaanarchitecten en golfers geweest die veranderingen toegebracht hebben aan de baan, waardoor deze zich ontwikkeld heeft tot één van de beste van de wereld.

Pebble Beach heeft veel grote toernooien georganiseerd door de jaren heen. Het is 5 keer – net zoals dit jaar – het strijdtoneel geweest van het US Open. Het PGA Championship is er één keer georganiseerd. Er wordt (al sinds 1947) ook een jaarlijkse PGA Tour event op de baan georganiseerd, de AT&T Pebble Beach Pro-Am. Hier spelen professionals met amateurs in een fourball format. De scores die de professionals maken tellen tevens mee voor een individueel strokeplay format. Dit is één van de meest bekeken toernooien op de PGA Tour. Dit komt – uiteraard – door de zeer uitdagende golfbaan, maar ook door het feit dat er buiten de beste golfers van de wereld vaak ook veel bekende mensen meedoen.

Signature holes

Op de Golf Links van Pebble Beach zijn alle holes goede golfholes. De baan heeft echter een aantal holes die eruit springen. Op een baan met zoveel historie van grote toernooien zijn het vaak de belangrijke of spectaculaire momenten die de holes wereldberoemd maken.

Hole 6, par 5, 580 yards (528 meter)

Hole 6 is één van de moeilijkste holes die de pro’s het hele jaar spelen. Deze par 5 speelt richting het zuiden, evenwijdig aan de kustlijn. Deze hole speelt erg lang, omdat de hole ook nog flink omhoog loopt. De reden dat de hole bekend is, komt (mede) door niemand minder dan Tiger Woods. In het jaar dat hij het veld domineerde en dus ook het US Open won op Pebble Beach. Nadat hij zijn drive ver, maar rechts in de rough had geslagen, dachten zijn medespelers en de commentatoren dat hij een tweede bal op moest leggen. Tiger dacht daar anders over en lanceerde een ijzer 7 tot een meter of 5 van de hole.

Hole 7, par 3, 109 yards (99 meter)

Deze hole is misschien wel de bekendste hole van Pebble Beach Golf Links. Deze korte par 3, die naar de Stille Oceaan toespeelt, kan op een dag met weinig wind erg makkelijk spelen. Het kan echter nog lastig zijn om de afstand juist in te schatten, omdat de hole 12 meter omlaag speelt. Op een dag dat de Stille Oceaan minder stil is, wordt het met de wind echter een beest van een hole. Professionals die normaal een sand wedge slaan over deze afstand, hebben met een ijzer 3 in hun handen gestaan! Het meest bekende verhaal is dat van Sam Snead, die er in een toernooi liever voor koos om de bal van de tee te putten, in plaats van de bal omhoog te slaan en de wind ermee aan de haal te laten gaan. Er zijn geen statistieken van de desbetreffende dag, maar de geruchten gaan dat Snead op die dag de enige is die een par heeft gemaakt op deze iconische hole. 

Hole 17, par 3, 208 yards (189 meter)

De lengte van deze par 3 gecombineerd met 7 bunkers die een moeilijke green beschermen maakt het tot een zeer uitdagende hole. Veel beslissingen in toernooien zijn op deze hole gevallen. Zo ook in het US Open van 1972, waar niemand minder dan Jack Nicklaus, een ijzer 1 sloeg die na één bounce de vlag raakte, de bal kwam tot stilstand op een paar centimeter van de hole. Dit was een beslissende slag in de winst van ’s werelds grootste golfer.

Hole 18, par 5, 543 yards (494 meter)

In dit lijstje mag de iconische 18e hole niet ontbreken. Deze par 5 is niet per sé bijzonder lang. Het strand links en de boom op de rechterkant van de fairway maken dit golftechnisch een zeer uitdagende hole. Het feit dat het natuurlijk de laatste hole is van veel belangrijke toernooien maakt dit nog specialer. Er zijn veel beslissende momenten geweest op deze hole.

Favorieten en dark horses

Boudewijn

Favoriet

Xander Schauffele is misschien niet de bekendste naam maar is al een paar keer dichtbij geweest in de grote toernooien. Deze week is het raak voor Schauffele. Is al twee keer eerder in de top 10 geëindigd bij de US Open en heeft daarnaast laten zien op banen met wind uit de voeten te kunnen door zijn prestaties in The Open Championship.  

Dark Horse

Adam Scott is gezien zijn verleden en met name zijn swing misschien niet echt een dark horse te noemen. Toch is hij jarenlang weg geweest van het hoogste toneel. Voornamelijk het putten heeft hem in de steek gelaten. Scott heeft dit seizoen laten zien dat hij weer terug is! En op de greens van Pebble Beach gaan andere pro’s ook putts missen, waardoor Adam Scott aan het eind van de week zijn tweede major winst mag bijschrijven.

Beau

Favoriet

Jordan Spieth. Hij is misschien niet de meest voor de hand liggende keuze. Hij deed zeven keer eerder mee aan het US Open en slechts één keer eindigde hij in de top-15. Die ene keer schreef hij het toernooi ook wel direct op zijn naam. Na een zeer teleurstellende periode van zo’n anderhalf jaar lijkt zijn vorm weer terug te komen. Tijdens het PGA Championship eindigde hij op de 3e plek en in de twee toernooien die volgende sleepte hij een 8e en 7e plek in de wacht. Pebble Beach is bovendien een baan die Spieth goed ligt. Als zijn vorm daadwerkelijk weer terug is, behoort hij absoluut tot de favorieten. Hij blijft tenslotte wel de enige golfer naast Jack Nicklaus die 3 majors wist te winnen voor zijn 24e.

Dark horse

Brandt Snedeker. Hoewel hij dit jaar de cut miste bij de AT&T Pebble Beach Pro-Am, wist hij dit toernooi ook al twee keer te winnen. Op Pebble Beach kan hij dus prima uit de voeten. In zijn laatste 3 toernooien, waaronder het PGA Championship, eindige hij in de top-20. Vorige week pakte hij de vierde plek in het sterk bezette RBC Canadian Open. Met de vorm zit het dus ook wel goed.

Joep

Favoriet

Het lijkt slechts een kwestie van tijd voordat Rory Mcilroy zijn volgende Major wint. Na zijn overwinning in het RBC Canadian open van vorige week heeft hij weer bewezen bijna onaantastbaar te zijn als hij ‘aan’ is. Mcilroy stond al hoog op mijn lijst, maar zijn 9 onder 61 op de laatste ronde het RBC Canadian Open vorige week heeft mij doen beslissen dat hij de absolute favoriet is voor deze week.

Dark horse

Mijn dark horse voor deze week komt uit hetzelfde land als Rory Mcilroy. Greame McDowell, met het oog op The Open op Royal Portrush in Noord-Ierland is hij heel hard gaan werken om zich in dit toernooi te spelen. Na zijn 8e plek op het RBC Canadian Open heeft hij zeker bewezen dat hij als golfer niet afgeschreven moet worden. Nog een reden voor een goed resultaat van McDowell is het feit dat hij het US Open al een keer op zijn naam wist te schrijven. Dit was in 2010, het strijdtoneel van het US Open was – u raadt het al – Pebble Beach Golf Links.

Het belooft een bijzondere week te worden in California. Pebble Beach Golf Links staat garant voor veel drama en goed golf. Op televisie is het hele toernooi te volgen. Eerder genoemde geniale slagen en verhalen komen zeker terug tijdens de uitzendingen. Veel kijkplezier dit weekend!