Golfreis snelzoeker

Golfregels 2019: dit moet elke golfer weten

Boudewijn Damler Golftime Golfreizen Reisadviseur Boudewijn Damler - januari 2, 2019

De nieuwe golfregels van 2019, u heeft het geheid al voorbij zien of horen komen. De R&A* en de USGA** hebben nieuwe golfregels samengesteld. Deze regels hebben het doel de grijze gebieden weg te halen. Ook moeten de nieuwe golfregels de speelsnelheid verhogen. Lees alles wat u moet weten over de veranderingen die op 1 januari 2019 zijn ingegaan.

Belangrijkste nieuwe golfregel: Droppen vanaf kniehoogte

De grootste regelverandering is misschien wel het droppen van de bal. Dit deed u voorheen met een gestrekte arm vanaf schouderhoogte. Vanaf 1 januari 2019 moet er vanaf kniehoogte gedropt worden. Deze verlaging zorgt voor meer consistentie en minder kans dat de bal de dropping area verlaat. Ook voor het bepalen van de dropping area is er een kleine verandering. Als u het referentiepunt voor de drop heeft gemarkeerd, dan gebruikt u uw langste club (dit mag niet uw putter zijn) om de dropping area te bepalen.

Veel nieuwe golfregels op en rond de green

Op en rond de greens gelden er behoorlijk wat nieuwe golfregels. U mag de vlag in de hole laten als u uw bal vanaf de green speelt. Het raken van de vlag zal u dan geen strafslagen opleveren. Ook mogen ‘spikemarks’ en andere door mensen of dieren gemaakte oneffenheden gerepareerd worden. Wij zijn benieuwd hoe lang deze regel blijft, omdat deze regel het spel ook ernstig kan vertragen. Er is geen straf meer voor het per ongeluk bewegen van de bal. De bal moet wel worden teruggeplaatst. Ook is er geen straf meer voor het aanraken van de green, bijvoorbeeld bij het aanwijzen van de puttinglijn.

Double touch telt voor één

Een double touch is misschien wel één van de ergste dingen die een golfer kan overkomen. Per 1 januari zal het iets minder pijnlijk worden om deze blunder te begaan, want het zal nog maar voor één slag tellen. Dan moet het natuurlijk wel uit onkunde zijn, want een opzettelijke double touch wordt wel bestraft.

Waterhindernissen behoren tot het verleden

In 2019 zal er niet meer over ‘waterhindernissen’ gesproken worden. De door gele en rode paaltjes omheinde gebieden gaan door het leven als hindernissen. In deze gebieden kunt u alles tegenkomen, van water tot lava. In het laatste geval hoeft u in ieder geval niet te hengelen naar uw bal. De regels die bij de gele paaltjes horen blijven gewoon zoals u ze kent. Bij de rode paaltjes vervalt de optie om te ‘cirkelen’ naar de andere kant van de hindernis. Deze regel was bij veel golfers al niet bekend.

Golfregels in de bunker soepeler

In de bunker worden de golfregels ook anders. Zo mogen losse natuurlijke voorwerpen (denk aan steentjes, blaadjes etc.) verwijderd worden. Voorwaarde hierbij is wel dat u uw bal niet beweegt. Ook krijgt u geen strafslagen meer bij het per ongeluk raken van het zand alvorens u uw swing begint. Grounden in de bunker is nog steeds niet toegestaan. Ten slotte heeft u een nieuwe optie bij het onspeelbaar verklaren van een bal in de bunker. U mag de bal met twee strafslagen buiten de bunker droppen.

Speelsnelheid bevorderen

De tijd die u heeft voor het zoeken naar een bal is in 2019 gereduceerd naar 3 minuten. Kijk dus nog beter waar uw bal terecht komt bij het slaan van een slechte bal. Vanaf 2019 is het voor golfbanen en wedstrijdcommissies mogelijk om een nieuwe plaatselijke regel in te voeren. Als een speler een bal kwijtraakt of out of bounds slaat, kan de speler een bal droppen. De plaats waar dit moet gebeuren wordt bepaald door twee referentiepunten: de vermoedelijke plek waar de bal kwijt is geraakt (of out of bounds is gegaan) en het dichstbijzijnde stuk fairway. Dit levert de speler echter wel twee (!) strafslagen op, een behoorlijke straf. Het slaan van een provisionele bal kan dus nog steeds handig zijn.

Ingebedde bal in de rough

Er zijn nogal eens wat discussies geweest over de verschillen in de golfregels voor professionals en amateurs. De ingebedde bal in de rough is misschien wel het voornaamste discussiepunt. Waarom zou een professional wel relief krijgen voor een ingebedde bal buiten de fairway en een amateur niet? Dit behoort nu tot het verleden. Ook amateurs mogen nu overal in de baan (behalve in bunkers) relief nemen van een – in zijn eigen pitchmark – ingebedde bal.

Wij hopen u goed op de hoogte te hebben gebracht van de nieuwe golfregels. Dit waren echter de belangrijkste regelveranderingen en niet alle nieuwe golfregels. Om nog meer over de nieuwe regels te weten te komen, raden wij u één van de golfboeken met de nieuwe golfregels aan. Of kijk onderstaande video, waarin de belangrijkste golfregels nogmaals worden uitgelegd.

*Royal & Ancient
**United States Golf Association

Nieuws

Tags:

Het laatste nieuws
Jeroen Schouten Golftime

Golflegende Ben Hogan

augustus 16, 2019 - Jeroen Schouten - Golflegendes

Jeroen Schouten Golftime

Golf statistieken

augustus 6, 2019 - Jeroen Schouten - Golftips Topgolf

Golflegende Sir Nick Faldo

juli 26, 2019 - Joep Slagt - Golflegendes

British Open 2019

juli 17, 2019 - Joep Slagt - Toernooien Topgolf

Gerelateerde bestemmingen