De ins en outs van het GVB

Geen auteur gevonden
30-01-2019

Het golfvaardigheidsbewijs (GVB) is een test die elke beginnende golfer dient te doorstaan. Bij het behalen van het GVB leert u golfen tot op een bepaald niveau (handicap 54), maar centraal staat hoe u zich dient te gedragen op de golfbaan. Denk bijvoorbeeld aan plekken waar u dient te staan als uw medespeler aan het slaan is. Of aan makkelijke trucjes die de speelsnelheid bevorderen. Lees hieronder meer over het behalen van het GVB, waar u dit kunt doen en tenslotte enkele tips om u op weg te helpen.

Waar bestaat het GVB uit?

Het GVB bestaat uit twee verschillende examens, een theorie-examen en een praktijkexamen. Voordat u uw praktijkexamen af kunt leggen dient u eerst uw baanpermissie gehaald te hebben. U heeft namelijk toestemming nodig om überhaupt de baan in te mogen voor het doen van uw praktijkexamen.

Het theorie-examen
U heeft de mogelijkheid om uw theorie-examen al af te leggen voordat u uw baanpermissie gehaald heeft. Ter voorbereiding op het theorie-examen kunt u een regelboek kopen. Ook zijn er boeken met oefenvragen beschikbaar. Zo kunt u alvast wennen aan de vraagstelling op het examen. De NGF heeft ook oefenexamens online (link) staan die u ter voorbereiding op uw examen kunt maken.

Het theorie-examen bestaat uit 20 vragen in 4 verschillende categorieën:
- 3 vragen over de etiquette
- 10 vragen met een moeilijkheidsgraad van één ster
- 6 vragen met een moeilijkheidsgraad van twee sterren
- 1 Stableford berekening

Baanpermissie
Om uw baanpermissie te krijgen dient u een akkoord van uw lokale professional te krijgen. Baanpermissie wordt vergeven als de professional vindt dat u de basis van de golfswing en de etiquette onder de knie heeft.

Het praktijkexamen
Na het behalen van uw baanpermissie en theorie-examen kunt u op voor uw GVB (tegenwoordig bekend als ‘clubhandicap’ 54). Dit kunt u doen door met iemand die al zijn GVB heeft gehaald de baan in te gaan. U dient 9 of 18 holes te spelen en respectievelijk 18 of 36 Stablefordpunten te halen gerekend vanaf handicap 54. Als u hierin slaagt, bent u in het bezit van uw GVB en heeft u meteen een handicap! Wat uw handicap is, hangt af van hoeveel punten u haalt. Elk ‘bonuspunt’ levert u een verlaging van 1 punt van uw handicap op. Stel u haalt 41 Stablefordpunten over 18 holes, dan wordt uw handicap 49 (54 minus de 5 bonuspunten).

Waar kan u uw GVB halen?

In Nederland
Binnen Nederland kunt u op bijna elke golfbaan terecht om uw GVB te halen. Ook als u geen lid bent van de golfbaan. Veel banen bieden samen met hun professionals programma’s aan om u zo snel mogelijk aan uw GVB te helpen. U kunt er ook een korte vakantie aan koppelen op diverse plekken.

In het buitenland
In het buitenland geldt eigenlijk hetzelfde voor het behalen van uw GVB als in Nederland. Ook hier kunt u terecht bij veel golfbanen om uw GVB te halen. Het halen van het GVB is in veel landen wel een stuk informeler dan in Nederland. U de cursus combineren met een heerlijke vakantie. Wij bieden diverse clinics aan in het buitenland met als doel het behalen van het golfvaardigheidsbewijs.

Tips bij het behalen van uw GVB

Hieronder hebben wij een aantal tips voor u opgesteld die u erbij gaan helpen uw GVB examen succesvol af te ronden!

1) Behaal eerst het theorie-examen
Als u dit behaald heeft, heeft u kennis van de regels en de etiquette. Deze kennis zal zeker van pas komen bij het halen van de baanpermissie en het praktijkexamen.

2) Neem les (naast de cursus) bij uw lokale golfprofessional
Zorg ervoor dat u meer lessen boekt dan u nodig denkt te hebben. In de eerste uren les die u heeft zult u zien dat u veel vooruitgang boekt.

3) Les samen met een vriend(in)
Als u samen les heeft is het net wat gezelliger en bij veel professionals ook nog veel betaalbaarder.

4) Oefen het theorie-examen
Ter voorbereiding op het theorie-examen is het handig om een paar oefenexamens te maken in de dagen voorafgaand aan uw examen. Door het maken van deze examens leert u de vraagstelling van de examenvragen kennen. Er staan veel oefenexamens met antwoorden online.

5) Durf te vragen over de etiquette, ook na het behalen van uw GVB
Er zijn heel veel etiquette in de golfsport. Deze etiquette zijn gemaakt om andere golfers zo min mogelijk te hinderen. Veel van deze etiquette staan al beschreven in uw regelboeken. Maar de etiquette staan niet voor niets bekend als de ‘ongeschreven regels’. Probeer te leren van medegolfers, die zijn vaak meer dan bereid om u uit te leggen wat hoort en wat niet.

Wij hopen u hiermee te hebben geholpen om uw eerste stappen als golfer te kunnen zetten. Zodra u uw GVB gehaald heeft kunt u altijd bij ons terecht om een mooie golfreis te boeken. Ook bieden wij reizen aan voor beginnende golfers. Op deze reizen kunt u clinics volgen bij lokale golfprofessionals op mooie golfbestemmingen!